Så seiler vi på Mjøsa

Innholdet er 13 år gammelt. Vennligst les dette med hensyn til alderen, samt at informasjonen kan være utdatert.

Klokken er 19.30, D/S Skiblander tuter i fløyta og legger fra kai. Ombord er noen og førti feststemte gardeveteraner. Det er klart for jubileumscruise for Oppland Gardistforening som fyller 30 år.

I 1980 gikk to Gardister i tjeneste hen og ville starte en gardistforening. Den ene var Anders Bredesen, den andre Jon Inge Vesterås. Allerde mens de var inne, tenkte de på hva de skulle gjøre den dagen de vandret ut av leirporten for siste gang. Tretti år er gått og Bredesen styrer fortsatt skuta i Oppland Gardistforening, med Vesterås som en god navigatør og andre styrmann. I tredve år har de altså sittet i styret og drevet foreningen og de synes det er like morsomt i dag, som det var da de startet. 

Lørdag 04. september var valgt som dato for selve jubileumsfesten. Det hele startet på Gjøvik gård, hvor gjestene fikk en kort historikk om Alf Mjøen og hans betydning for byen. Mjøen var også Gardeoffiser og man bekranset derfor også bysten av han som står i parken på gården. Fra Gjøvik gård gikk ferden videre til Gjøvik Glassverk og en spennende forelesning om glassproduksjonen på Gjøvik. Det var også tid for å nyte en velkomstapretiff og se på glassproduksjon og kanskje kjøpe med seg en liten ting på veien. I tilegg fikk hver gjest et «Gardeglass» blåst på glassverket.

Fra glassverket var kursen lagt ned mot Mjøsstranda og Norges eldste båt i rutegående drift, nemmlig D/S Skibladner. Det var ordnet med cruise på Mjøsa, rundt Helgøya, slik at vi fikk se den flotte dame i full aksjon. Jubileumsmiddagen var selvsagt laks med alt tilbehør, etterfulgt av jordbær med fløte. Foreningen hadde i forbindelse med jubileumsfesten sendt sine hilsninger til Det Konglige Slott og det var en stolt formann Anders Bredesen, som kunne lese opp takkebrevet og hilsninger fra H.M. Kongen til foreningen i anledning jubileet. Hilsninger kom det også fra HMKG ved Gardesjef, og Gardistforeningene i Oslo, Hedemark,Buskerud og Halden, samt Forbundet. Tiden flyr dessverre alt for fort i godt selskap. Og snart la «den hvite svane» til kai igjen på Gjøvik. Klokken hadde rukket å passere 23.00 og festen var ofissielt over, selvom noen fortsatte og tok seg et lite «nachspiel» i Gjøvik sentrum. Tusen takk til OPGF og ikke minst D/S Skibladner for en minnerik aften. Måtte det komme flere slike…..   

Forrige Gardemusikken av 1969 har avholdt sitt årsmøte