Midtskogen & Strandlykkja 2011

Innholdet er 13 år gammelt. Vennligst les dette med hensyn til alderen, samt at informasjonen kan være utdatert.

Det er 9. april 2011. Solen stårler varmt over Midtskogen og Strandlykkja. I et alldeles flott vårvær, skal kamphandlingene for 71 år siden markeres og minnes. Det ble to meget verdige markeringer. Bilde til venstre: Fredrik Seeberg, Gardist fra kamphandlingene ved Midtskogen 09.04.1940.


Gardens parade avdeling i anledning dagen.

Siden 1978 har Hedmark Gardistforening markert kamphandlingene i fylket, hvor Garden var innvolvert. Vi snakker om Midtskogen og Lundehøgda, som står på Gardens fane samt Strandlykkja, som har kommet til i de senere år.  9. april 2011 falt på en lørdag og da markerte man både Midtskogen og Strandlykkja. På Midtskogen hadde mye publikum kommet for å få med seg Elverum Janitsjar, samt tale for dagen av Gardeskolens sjef, Major Eggen. Tilstede var også representanter for HMKG, NGF og ikke minst en av dem som faktisk var med på kamphandlingene i 1940, for 71 år siden, Fredrik Seeberg. Elverum Janitsjar spilte opp med Fedrelandssalmen, før tale for dagen og kransenedleggelse. Etterpå var det tre vers av nasjonalsangen som avsluttet markeringen. En kort, men meget verdig, høytidelig og ikke minst ettertenksom sermoni, som flere burde sette av tid til i en stressende hverdag.

Major Eggen holder tale for dagen.

Mye folk hadde tatt veien til Midtskogen, men det er alltid plass til flere.

To generasjoner Gardister møtes. T.v: Fredrik Seeberg, Gardist i 1940 og med i kamphanslingene ved Midtskogen 09. april 1940. T.h: korporal Simen Prestaasen, fra HMKG anno 2011.

To timer etter sermonien på Midtskogen, var det tid for markeringen på Strandlykkja. Her var det kamphandlinger 14 og 15. april 1940. Mens man på Midtskogen stanset en fortropp med veltrente fallskjermsoldater, som var sendt ut for å stoppe Konge og Regjering, så var det, det tyske felttoget i Norge, som ble stanset av Gardister og andre ved Strandlykkja fem og seks dager senere. Programmet her var det samme som på Midtskogen. Tangen og Espa Janitsjar spilte opp med Fedrelandssalmen. Gardepresten, Major Bakketeig holdt talen for dagen, før det hele ble avsluttet med Nasjonalsangen, også her med tre vers. Vi vil få takke alle som tok seg tid til å være med på markeringene, både på Midtskogen og Strandlykkja.

Gardepresten, Major Bakketeig holder tale for dagen på Strandlykkja.

Gardepresten har lagt ned blomster på bautaen over falne ved Strandlykkja.
Forrige Årsmøter 2011