Veterandagen 8. mai 2011 på Akershus Festning.

Innholdet er 13 år gammelt. Vennligst les dette med hensyn til alderen, samt at informasjonen kan være utdatert.

På 8 mai, selveste firgjøringsdagen, ble for første gang en stor markering av Veterandagen arrangert. På Akershus festning deltok både Hæren, Marinen og Luftforsvaret. Og midt i bland dem 15 veteraner fra NGF.

Klokken er 08.00. I lokalene til Veterankompaniet på Akershus, syder det av aktivitet. Kompaniets mannskaper ankommer, hilser på hverandre og får dagens ordrer. Midt i blandt dem sitter 15 veteraner fra NGF, som er hentet inn som arrangementesstøtte. Veteranene kommer fra Oslo og Akershus Gardistforening og Buskerud Gardistforening. Dagens oppdrag går ut på å bistå Veterankompaniet med vakthold under feiringen av Veterandagen. Trusselbildet er at demonstranter skal ta seg inn på festningen og ødlegge den verdige markeringen det er lagt opp til. Så der det ut, oppstilling utenfor kontorene, før «Gardetroppen» deles i to og halvparten går på vakt mens resten får frivakt. Fordelingen på alle vaktposter blir i all hovedsak, en Gardeveteran og en veteran fra Veterankompaniet. En gylden anledning til å bli kjent med andre veteraner fra Hæren. Oppdraget er i gang. Etter to timer er det vaktavløsning og » 1. lag» får seg noen velfortjente minutter fri. Men de blir få, minuttene, for flere oppdrag har kommet til under morgenen og også flere steder som skal bevoktes. Men ingen klager, alle tar sin tørn og gjerne litt til uten å mukke. Timene flyr og etterhvert får alle spist lunch og slappet av, når det begynner å roe seg litt. Noen får også et øyeblikks tid til å oppleve alt som skjer på Festningen denne dagen, sammen med de tusener av publikummere som har tatt turen. Her er det konserter med Forsvarets stabsmusikkkorps og Marinemusikken. HMKGs 3. Kompani holder drilloppvisning, og hundene fra Forsvarets hundeskole viser hva de kan. Selve hovedingridiensen er nok medaljeparaden, hvor Krigskorset med sverd skal deles ut for første gang siden 1946 og det til tre meget verdige kandidater. Statsminsteren er tilstede, det er og så forsvarsministeren, forsvarssjef og leder av forsvarskomiteen på Stortinget. Det blir en meget verdig parade. Tiden går som sagt fort når man har det gøy og klokken halv fem er Veterandagen offisielt over. Publikum, Veteraner, og Gardeveteraner går hjem med et smil om munnen. Arrangementet ble en suksess under sol fra nesten skyfri himmel. Det ble så storslått og verdig som man kunne forvente. Nå er det bare å håpe at det ikke blir med dette ene arrangementet, men at vi hvert år kan møtes og feire denne dagen sammen, og hylle de som fortjener det, de som forsvarer Norge i inn og utland. Og til den som måtte lure, nei vi så ikke snurten av demonstrantene og var det noen som ville prøve, ble de kanskje skremt av høyreiste Gardister med Gardeluen korrekt plassert på hodet, som stod på alle vaktposter? Derom forteller historien intet.
Forrige 9.april oppstilling på Huseby