Kongens Inspeksjon 2011

Innholdet er 13 år gammelt. Vennligst les dette med hensyn til alderen, samt at informasjonen kan være utdatert.

Så var tiden inne for et av årets høydepunkter for HMKG og Veteranene. Inspeksjon av hele avdelingen og veteranene er ikke dagligdags, og særlig ikke denne. Velkommen til Kongens Inspeksjon.

Kongens Inspeksjon 2011:

Selvom været var heller begeredelig var det mange som møtte opp som publikum på inspeksjonen.

Væregudene hadde ikke sett viktigheten av å spille på lag en slik dag, og fredag den 10. juni 2011 ble nok en av de våteste på lenge i Husebyleiren. Men inspeksjon skulle det bli og halv åtte om morgenen møtte ett titals veteraner for å trene frem mot selve inspeksjonen. Iført Gardelue, «veteranuniform» og blå regnponchoer, velvilligt utlånt av kp 3, trosset man været og stilte opp. Major Melan ledet en siste gjenomkjøring av hva som skulle skje, slik at både Gardister, veteraner og ikke minst Danske Gardere på utvekslingsbesøk skulle vite sin plass i arrangementet. Når Melan og den ofisielle treningen var over og Gardister samt Gardere trakk innom hus, tok Major Egelien over. Vetereanene skulle drilles på marsj, armsving og ikke minst forbimarsj. «Se Majesteten i rødøyet» var mantraet denne morgenen. Vi marsjerte og marsjerte og væregudene ble hissigere og hissigere. Men vi ga oss ikke, før alt satt omtrent som det skulle.

Gardemusikken, 3. Gardekompani, var selvsagt på plass og korrekt antrukket i henhold til været.

Etter marsjtreningen trakk man inn i veteranrommet for en kopp kaffe, kjeks og ikke minst for å tørke opp. Bløte blazere og bukser trengte helt klart en tur inn i et varmt rom. Etterhvert kom også Gardesjef Oblt. Odd Andreas Søbstad på besøk. Han fortalte om hvorfor HMKG synes det er så viktig at Veteranene stiller på en dag som denne og informerte omm hva som ble forventet av oss. I tillegg tok han seg tid til å hilse på hver enkelt av veteranene som stilte opp denne dagen.

Gardesjef Oblt. Søbstad orienterer veteranene om dagens arrangement.

Tiden gikk fort og snart var klokken ellve. Den lille troppen med veteraner som hadde møtt klokken åtte om morgenen hadde vokst til en tropp på nærmere 24 når inspeksjonen tok til. Klokken halv tolv stilte avdelingene opp. Regnet pøste fortsatt ned, men stemmningen var på topp. Klokken tolv lød Kongens ankomstsignal og inspeksjonen var i gang. Etter at Gardesjef hadde overlevert avdelingen, startet selve inspkesjonen.

En lydhør delegasjon veteraner overhører Gardesjefens orientering.

Hans Majestet tok seg tid i det ufyseliget vært og gikk gjennom hele HMKG, før han ankom de Danske Gardere og de ble inspisert som alle andre. Spenningen stiger, vil han stoppe hos noen av oss? Var alt i henhold? Ikke før hadde tankene gått gjennom hodet, så var følget med Majesteten forbi og årets inspeksjon var gjenomført.

Etter at Gardens hedersbevisning  og Gardens ur var utdelt og troskapsformaningen avsagt, samt at Kongesangen var avsunget, var det tid for forbimarsj i parade. Vi strammet oss opp, og tok frem alt vi hadde lært. Det ble sjekket både i side og i front og avstanden ble stadig korrigert. Så var det marsjkolonne, og «se til høy..», før vi var forbi Hans Majestet Kongen og inspeksjonen var over for i år. Arrangementet ble avsluttet med lunch i mannskapsmessa, ja hvis man ikke var blandt de heldige som fikk plass i befalsmessen.

Tusen takk til alle som stilte opp og gjorde dagen til det den ble. Vel blåst!

En del av de ansvarlige samlet på ett brett. F.v: Fra NGF: President A. Bredesen, Sekretær K. Pedersen, Visepresident N. Egelien, samt Gardesjef Oblt O.A. Søbstad.

Forrige HMKG på Internett og Facebook