Det Norske flagg og bruken av det

Innholdet er 11 år gammelt. Vennligst les dette med hensyn til alderen, samt at informasjonen kan være utdatert.

Som mange sikkert har fått med seg, så har det rast en liten debatt, særlig i idrettsmiljøet om bruken av det Norske flagget. Da er det kanskje på sin plass å minne om at NGF har utviklet et hefte for korrekt sikk og bruk av det Norske flagg?

I Aftenposten av 2. februar i år, kom det frem at Norske idrettsledere, og veteraner mente at det Norske flagget ble brukt på en nedverdigende måte av de norske utøverene. Det var særlig konkuransedressene  til de norske langrennsløperene som fikk gjenomgå. Draktene ble brukt på åpningshelgen på Beitostølen i fjor høst, og ser ut som et stort flagg, med den uheldige virkning at løperene også har flagget plassert på mindre heldige plasser på kroppen. Dette fikk idrettslederene til å etterlyse klarere regler rundt bruken av flagget, hva som skulle være tillatt og ikke. Hele artikkelen kan du lese her

Hva har så dette med oss i Norges Gardistforbund å gjøre ? Jo, vi har faktisk allerde utviklet noen slike «kjøreregler» om bruk og misbruk av det Norske flagget. Et helt lite hefte har vi faktisk laget, som du finner her på nett sidene. Som pensjonert major Nils S. Egelien skriver i innledningen til saken om «flaggheftet»:
«Norges Gardistforbund har gjort et forsøk på å samle de retningslinjer og norsk sedvane som er aktuelle for riktig bruk av flagg. Mesteparten av Gardens flagginstruks er gjengitt i disse retningslinjer».
Det står kanskje ikke akkurat om flaggets plassering på kondomdresser i dette heftet, men alle retningslinjer for en god, sunn og respektabel bruk av flagget er samlet her. Kanskje designerene som laget de kritiserte draktene kunne ha noe å lære av å lese litt i dette heftet. I så fall finner de det her

Vi i nettredaksjonen til Norges Gardistforbund skal ikke ta standpunkt i denne debatten, hverken for det en eller det andre, men selvsagt er vi fullstendig enige i at flagget skal behandles med kjærlighet, hengivenhet og respekt i alle sammenhenger. Til VM i Val Di Fiemme, nå i slutten av februar, så vil det Norske landslaget stille i nye flaggprydede drakter. Til nå er det bare Petter Nordthug og Marit Bjørgen som har fått prøve disse draktene kan Aftenposten fortelle. De skal visstnok også ha vist draktene frem til Hans Majestet Kongen, som har latt seg begistre. Det kan du lese mere om her

Så da får vi håpe at i allefall antrekkene er i de beste hender under VM i Nordiske grener og bare si «Heia Norge». Men trolig har vi nok ikke hørt det siste i flaggdebatten. Når den står på som hardeste, er det godt å vite at retningslinjene ligger der klare til bruk og allment tilgjengelig i regi av Norges Gardistforbund.

-Jan-Erik Skjeggerud
Webredaktør

Forrige Nils Egelien fyller 80 år