NGFs 50 års jubileum 14-06-2013

Innholdet er 10 år gammelt. Vennligst les dette med hensyn til alderen, samt at informasjonen kan være utdatert.

14. juni var dagen altså kommet. Hele 280 personer ville være med å feire NGF denne aften. Messa på Huseby var pyntet og klar, fanen var rullet ut og menyen så utsøkt ut. Det var tid for fest……

____________________________________________________________________________________________
TEKST OG FOTO: JAN-ERIK SKJEGGERUD
____________________________________________________________________________________________Det var en lang dags ferd som skulle føre frem til festen. Allerede kl. 07.00 var de ivrigste på plass på Huseby. ca. 40 personer inkludert mannskaper fra vårt kjære Musikk og Drill korps, skulle danne en veterantropp til Kongens inspeksjon. Under kyndig ledelse av Lars Bull ble det trent på både svinger, forbimarsj, marsjkolonne og lukekolonne. For ikke å snakke om armsving og appeller. Det skulle både sees og høres at det var veteranene som kom., og de skulle ikke stå noe tilbake for dagens Gardister. Etter nærmere tre timer, var man enige om nå så ting såpass greit ut, at det kunne presenteres for Majesteten. Alle gikk hver til sitt og startertet de siste forberedelsene. Sko ble pusset, skorter og slips rettet på og ikke minst, alle deltagerne fikk ta ut hver sin gardelue. Nå var alt på plass.

Presis klokken tolv kom H.M Kongen med følge til et rimelig fullsatt Huseby. På eksplass stod hele Garden inkludert sine veteraner og en kontingent fra den Danske Livgarde. Programmet gikk etter tradisjonen og Kongen brukte god tid på sin tur gjennom avdelingen. Så var tiden kommet for det man hadde trent mest på, nemlig forbimarsjen i parade. Man kjente spenningen stige, man har en mulighet og kun en. Presterer man ikke nå, kan det i beste fall være ett helt år til neste gang. Paraden svinger ut mot kongetribunen, appellen smeller, hodene vris til høyre, man ser Kongen og hans følge inn i hvitøyet, appellen lyder igjen, hodene vris tilbake og det hele er over. De som så på mente at dette nok var en av de beste forbimarsjene veteranene hadde gjort. Det var en 50 åring verdig.
Etter en liten matbit, var turen kommet til fotografering av tilstedeværende veteraner sammen med Gardesjef. Etter at fotograf Sturlason hadde fått sitt, og Gardesjefen hadde orientert om HMKG av i dag,var et tid for å slappe av og ha litt fritid, før kveldens evenement.
Presis 19.00, anført av to staute tamburer fra 3. Gardekompani, marsjerte veteranene, slik som i 1963. Marsjen gikk fra Hovseter stasjon, over Sørkedalsveien, inn leirporten hvor Gardesjef stod og hilste oss alle sammen, før vi marsjerte ned på eksplass. Etter innmarsjen var det kransenedleggelse på «Gardisten» utført av Gardist Fredrik Seeberg, en av de som stod opp og tok sitt ansvar i aprildagene 1940.
Fra «Gardisten» gikk turen ned i mannskapsmessa. Her ble det servert champagne som aperitiff, før alle gjestene trakk ned i selve messa. med alle vel på plass, ble NGFs fane ført inn av Nils Egelien, for Gardesjefen utbrakte Kongens skål. Kveldens meny bestod av Gardens spekede laksetallerken til forrett, lammelår med fløtegratinerte poteter, og grønnsaker og til dessert var det karamellpudding og kaffe. Først ute blant talerne var vår egen president. Han overrasket nok noen, da som «bursdagsbarn» gjerne ville gi bort en gave isteden. Gaven var en autentisk sabel fra Gardens Stockholmstid i 1856. Det var Gardesjef Ole A. Øen som mottok denne på vegne av avdelingen. Så var det gardesjefens tur til å holde tale og overrekke gave. Hans gave var en «veteranplass», som vil bli behørig merket med tilhørende sitteplasser ned mor eksplass. Så nå vil veteranene ha et naturlig samlingspunkt ved neste oppstilling. Fra Oslo vanket det to faneføtter, med sandsekker fylt med ferdig tråkket grus fra Slottsplassen. Buskerud kom med en saluttkanon, mens Telemark stilte med en pengebukett, inneholdende blomster og kontanter, en flott variasjon av pengetreet. Sarpsborg vartet opp med en Crest og en stor flaske Cognac fra Sarpsborg. Oppland og Hedmark overrakte en ny pc, med ferdiginstallert Windows programvare, medlemsregisteret elektronisk på denne maskinen og opplæring i å føre medlemsregisteret. De Danske Garderforeninger stilte med en liten Gardist i sølv og en ekte uniformstaske som gave, Mens Sveagardesföreningen overleverte en liten Sveagardist i parade, som kan stå og passe på kontoret vårt, når det er ubetjent.

Det var ikke bare Forbundet som fylte 50 år denne kvelden. Visepresident Egil Nilsen hadde samlet nærmere 150 av sine kamerater fra da han var inne i 1963. Denne jubileumskontingenten var det helt naturlig å dele kvelden vår med. Og også derfra kom de mange hyggelige ord denne kvelden.
Dessverre har alt hyggelig en ende, så også denne festen. Men før tidligere president Sverre Øverland fikk takke for maten, var både Ola Bjørnstads «Gardevise» avsunget og Trond Anders Svensson hadde deklamert Erik Byes «På vakt». Nevner vi i tillegg at Thomas Gram var den perfekte toastmaster,  så skulle vel det meste være sagt om denne aften.
Tusen, tusen takk til alle som deltok og gjorde denne kvelden til hva den ble. Tusen takk til HMKGs 3. Gardekompani for stilfull og sikker servering denne kvelden. Takk til kjøkkenet for utsøkt mat. Til slutt en stor takk til alle dere som bidro til å få realisert dette jubileet, både økonomisk, og gjennom mange timer med planlegning og praktisk gjennomføring. dere vet selv hvem dere er!

Forrige Representantskapsmøtet 2013