En dag Gardist, alltid Gardist.

Innholdet er 9 år gammelt. Vennligst les dette med hensyn til alderen, samt at informasjonen kan være utdatert.

Gardens største følgesvenn 10 år gamle Aksel er nok den i landet med flest slottsvakter. Stadig er han å se foran Slottet under vaktavløsningen i sin unikt dekorerte rullestol, med bilder i hjulet (!) av Kp 3. Kommandoropene kan han til gagns og det med snert og presisjon.

28 oktober fikk han anledning til å komme på innsiden, for å se sine helter. Norges Gardistforbund hadde invitert ham til «en dag i leiren» og han ble møtt i vakta av president Anders Bredesen i NGF, fikk påsatt gardelua og rullet inn i leiren ledsaget av Gardens nestkommanderende major Nilsen. Høydepunktene under besøket var mange. Aksel rundet 10 år så Hurra for deg ble avsunget av musikktroppen, kanskje også landets beste kor. Aksel fikk prøve seg som dirigent under diskret hjelp av musikkmajor Eldar Nilsen. Det ble både Gardemarsj og Gammel jegermarsj. Hans egne følgere den dagen: moren og to bestemødre var ikke de eneste som fikk tårer i øynene. Sjarmerende nok skapte han litt uorden da han plutselig kommanderte Venstre om!. Noen bet på med et smil.
Etter øvingen fikk han prøve en av landets flotteste uniformer: Eldar Nilsens parade.
Den fikk fram både gleden og alvoret hos den unge mann. Påtroppende Slottsvakt fra Kp2 ble nøye inspisert mtp uniform og skopuss. Styrken kvitterte for inspeksjonen med en et spotant Hurra for deg de også.
Viktigheten av nøyaktig våpenpuss og skaporden med tellekanter lærte han av sine forbilder i en av KP 5s kuber.

Gardelua han bar med stolthet under besøket, måtte han dessverre legge igjen i vakta. Men han fikk full pakke på dagen sin – et virkelig minne for livet. Gledet gjorde alle han møtte med sine hilsener: Goddag gardister! For Aksel er kanskje ikke stridende AG+, og livet er ikke alltid like lett for ham selv og familien. Men det var mange som lærte at Gardens yngste og beste følgesvenn gir alt selv med et handikap. Takk til Aksel og takk til Garden som stilte opp.

Trond Anders Svensson

Forrige Lars Fronths Pokal 2014