NORGES NEST STØRSTE GARDISTFORENING ER ET FAKTUM; HEDMARK OG OPPLAND GARDISTFORENING.

Dagen startet på dagen og stedet hvor det virkelig gode samarbeidet tok til for mange år siden; ved krigsminnesmerket på Lundehøgda 21.april. Hedmark-foreningen har i alle år vært pådriver og vokter over Gardens krigsminnesmerker. Det var ønske om en flerspråklig informasjonstavle og Hedmark hadde teksten, Oppland hadde språkferdigheten og produksjonsmuligheter, mens Sarpsborg hadde tegner. Så i dag er tavlen der (BilderHOGF1-2), og Garden var der med en flott seremoni, i år som alle år før. Vi vet alle at gardister satte livet til, og at det var her tyskerne ga gardistene tilnavnet “sorte djevler”. Dog, en skjebne er likevel noe annerledes. Gardist Jakobsen ofret livet for Konge og fedreland, men grunnet en familiekonflikt ble båren aldri brakt hjem til Østfold. Hans grav er derfor på Ringsaker kirkegård, hvor Hedmark-foreningen har feste-ansvaret for og vedlikeholder graven. Det var en beveget Gardesjef som la ned blomster under en enkel seremoni, og vi fikk alle tid til den gode samtalen og refleksjon . (Bilder HOGF3-4). Gardist Jakobsen ante nok ikke i aprildagene 1940 at selve Gardesjefen skulle ære hans minne 72 år etter hans død.

Det første spadetaket for samarbeidet mellom de to foreningene ble tatt tett ved Mjøsbrua i 2006, nærmere bestemt ved et felles styremøte på Biri («Biri-konvensjonen»). Så når det siste spadetaket nå var tatt, var det helt naturlig at de to formenn ga hverandre handa på fylkesgrensen midt på Mjøsbrua, høyt over Norges største innsjø. Spaden var det ikke lengre bruk for, så den skjenket de til Mjøs-ørreten.
(Bilder HOGF 6-7).

Så bar det videre til konstituerende møte i Håkons-hall, hvor det endelige vedtaket om sammenslåing og felles vedtekter ble vedtatt. Begge parter la en betydelig pott penger i til felles økonomi før et nytt styre ble valgt, kameratslig fordelt på begge sider av Mjøsa.(bilder HOGF 8-9).

Dette måtte markeres, så det bar videre direkte inn i Lillehammer-Reveljen, hvor Garden og en rekke andre aktører ga publikum et forrykende show. Det var ekstra stas når konferansier og rikskjendis Madeleine Cederstøm annonserte at Hedmark og Oppland Gardistforeninger hadde inngått ekteskap samme dag. Det var en treffende beskrivelse siden vi går inn med felles respekt, ressurser og felles brennende interesse for gardesaken.

Markeringen var på ingen måte over, det hele måtte toppes med en festmiddag på Birkebeineren.
(bilder HOGF 10-15)
Og hvilket løft vi fikk da vår nye Gardesjef Ole Anders Øie holdt tale for “brudeparet”. Vi kan nesten sammenligne ham med forlover-rollen, for han fulgte oss HELE dagen fra morgen til midnatt. Hans personlige ordtak om at “sammen er vi sterke” kunne ikke passe bedre enn denne kvelden. Både veteraner og tjenestegjørende gardister skal være glade for og stolte av den Gardesjef vi nå har.
Som en hver god fest på indre Østlandet kom det en rekke gode historier, alle om Garden. Men, de har vi ikke tenkt å legge på nett, selv om Gardesjefen fant noen av de nokså nyttige J

Foto: Bakkehaug,Bredesen,Egelien, Vesterås.