Rundt ett kvart hundre mennesker møtte opp på Festningshotellet på Fredriksten Festning i Halden til vårt medlemsmøte. Sommeren har kommet til vårt fylke, og vi ser oss meget fornøyd med at så mange kunne avse en sommerkveld sammen med oss.
Vår leder Oddmund Olsen ønsket velkommen og redegjorde for foreningens tilstand. Han fortalte litt om hvordan det står til i «leieren vår» på Huseby, og hyllet Kp 3 som har besøkt Østfold 2 ganger i år, 22/5 i Fredrikstad og Sarpsborg 9/6 i forbindelse med 1000 års jubileet.
Vi hadde lykkes å få Jens Bakke som foredragsholder denne kvelden. Jens Bakke er en profilert historiker med stor kunnskap og viten på flere områder. Temaet for denne kvelden var; Halden og krigen 1716-1718. Her dreide det seg om Karl 12. som forøvrig ble skutt på Fredriksten Festning 1718. Her strides det om det var motstandernes eller en av hans egne soldaters våpen som felte ham. Men det får bli en annen historie. Det det her dreide seg om var Karl 12.`s angrep på Halden og Østfold disse årene.
Han var født i 1682 og falt i kamp 1718. Han forlot Stockholm i 1700 for å krige mot Russland og senere Polen og kom ikke tilbake til Sverige før i 1715, men så aldri Stockholm igjen. Han har ikke blitt omtalt som noen stor kriger, gjorde mange feilvurderinger og feildisponeringer, men vant mange slag. I 1715 begynte hans felttog mot Østfold og nedre del av Østlandet. Han kom inn over Høland og Akershus og forsøkte å invadere Akershus Festning. Det han ikke hadde tatt med i planleggingen var at festningen var større og kraftigere enn han hadde regnet med. Han hadde heller ikke forutsett at det fortsatt kunne være vinter i Norge i mars måned. Soldatene var derfor ikke rustet for dette i det hele tatt. Soldatene led stort og ble ofte tatt vare på av den sivile befolkningen der de kom forbi.
Svenskene gjorde flere fremstøt mot fylket vårt. De kom sjøveien over mot Kråkerøy for å innta Fredrikstad, men det var nok Halden som tok den store støyten. Haldenserne satte fyr på byen og store bygningsmasser gikk tapt. Heller det enn at svenskene skulle vinne byen. I fjerde vers i vår fedrelandssang lyder de siste fire linjer; Ti vi heller landet brente
enn det kom til fall
husker bare hva som hendte
ned på Fredrikshald.
Etter at Jens Bakke hadde avsluttet sitt foredrag (uten manus) var det tid for en enkel bevertning, etterfulgt av en utlodning. Etter at trekning var foretatt og gevinster delt ut, takket Oddmund for fremmøte og ønsket oss vel hjem. Og som vi nok alle skrev som sluttsetning da vi skrev stil på skolen:
Alle var enig at det var en fin kveld.
Hilsen Sekretæren.
Siste kommentarer